♥ Followers ♥

Saturday, December 12, 2009

♥ spa ikan ♥



TAPAK kaki anda kering dan mengelupas. Tetapi anda enggan melakukan rawatan kaki di pusat-pusat kecantikan biasa.

Mungkin anda inginkan satu alternatif rawatan? Dengan janji menawarkan pengalaman spa yang lain daripada biasa, mungkin rawatan spa ikan adalah jawapannya.

Bayangkan kaki anda direndam di dalam sebuah kolam dengan ratusan ikan-ikan kecil menggigit kaki. Tentu geli atau menakutkan bukan?

Tetapi tahukah anda, ikan yang dikenali sebagai Dr. Fish ini mempunyai manfaat yang besar kepada kesihatan kulit seperti melancarkan aliran darah, menghilangkan sel-sel kulit yang mati, mengurangkan parut-parut kecil termasuk penyakit kulit psoriasis dan ekzema.

"Sungguhpun kecil, ikan-ikan ini juga mampu menghilangkan stres dan tekanan harian yang dialami pengunjung," kata Pengurus Pembangunan Perniagaan Kenko Reflexology & Fish Spa Sdn. Bhd., Evelyn Leong.

Spa ikan yang terletak di Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur ini menawarkan sesi setengah jam kepada golongan dewasa dan kanak-kanak.

"Tiada apa yang harus ditakutkan kerana sungguhpun ikan-ikan ini menggigit kaki, ia tidak mempunyai gigi," katanya sambil tersenyum.

Sungguhpun baru membuka pintunya di Mid Valley pada 7 April lalu, Kenko mula bertapak di Malaysia dengan outlet pertamanya di pusat beli-belah Pavilion, Kuala Lumpur.

Malah, pembukaan di Pavilion Kuala Lumpur telah mencatatkan namanya di dalam Malaysia Book of Records (MBO) sebagai kolam terapi spa ikan yang pertama di sebuah pusat beli-belah.

Selain itu, Kenko juga merupakan penerima Anugerah Spa dan Kesihatan Malaysia 2007 sebagai pusat refleksologi baru terbaik di Malaysia.

Evelyn menjelaskan pengasas rangkaian Kenko yang merupakan rakyat Singapura, Dr Jimi Tan, adalah pengamal teknik refleksologi Cina dan Amerika. Beliau membuka perniagaan itu dengan hasrat memberikan kesejahteraan kepada pelanggannya dan bukan hanya membelai mereka daripada kekalutan harian.

"Kini, terdapat 13 outlet Kenko di Singapura," kata beliau.

Menjelaskan lebih lanjut berkenaan rawatan ikan itu, Evelyn berkata:

"Ikan-ikan di dalam setiap kolam akan memakan kulit mati dan seterusnya menjadikan kulit lebih licin dan sihat.

"Pada peringkat awal, mungkin pengunjung berasa tidak biasa, tetapi lama-kelamaan rasa gentar itu akan hilang dan hanya terasa geli seperti seseorang sedang menggeletek kaki dengan perlahan," ujarnya.

Dengan kulit yang licin dan pori-pori kulit yang tidak tersumbat, kata Evelyn, gigitan ikan-ikan ini membantu melancarkan aliran darah di kulit.

Bagaimanakah spa ikan ini bermula?

"Sejak berdekad-dekad lamanya, ramai yang mencari rawatan alternatif akan pergi ke negara-negara Eropah Timur seperti Turki, Syria dan Jordan untuk mencuba rawatan Dr. Fish di spa-spa air panas di sana.

"Malah, tabiat pemakanan unik ikan-ikan ini mula ditemui di kawasan air panas yang terletak di Kangal, Turki," ujar Evenlyn sambil memaklumkan populariti rawatan ikan itu mula menyerlah pada tahun 2006.

Pada hari ini, rawatan spa ikan semakin berkembang di beberapa negara Asia seperti Jepun, Korea, China, Singapura dan Malaysia.

"Biasanya, tempat-tempat ini menggunakan salah satu daripada spesies Dr. Fish yang diternak dengan jayanya di Asia dikenali sebagai Garra rufa.

"Garra rufa boleh ditemui di beberapa negara Eropah Timur seperti Turki, Syria dan Jordan," kata beliau.

Di outlet Kenko di Mid Valley, pengunjung boleh merasai manfaat pelbagai spesies Dr Fish sama ada spesies Garra rufa dari Eropah Timur sehinggalah baka Asia spesies Dr. Fish.

"Kami menyediakan ikan Dr. Fish bersaiz kecil, sederhana dan besar dalam enam buah kolam khas yang lengkap dengan meja bagi pengunjung menikmati minuman dan snek. Jika mereka membawa komputer riba, mereka boleh melayari internet sambil membiarkan kaki mereka 'dirawat' oleh Dr. Fish.

"Walaupun demikian, kami hanya menggalakkan pengunjung yang mempunyai kulit tebal untuk merendamkan kaki di dalam kolam berisi ikan bersaiz besar," kata Evelyn yang memaklumkan pengunjung diberi peluang merasai pengalaman yang ditawarkan dalam setiap kolam ikan itu dalam masa rawatan mereka.

Bagi menjaga kebersihan air dan keselesaan pengunjung, Evelyn menjelaskan bahawa air dalam kolam ditukar pada setiap hari.

"Selain itu, air disterilkan dengan penggunaan sinar ultra lembayung sebanyak 2,000 Watt untuk membunuh bakteria dan virus yang terdapat di dalam air.

"Penurasan pasir juga dilaksanakan untuk mengasingkan partikel-partikel seperti lebihan makanan ikan dan sisa kumbahannya," jelas Evelyn.

Tambahnya, rawatan ozon turut diadakan untuk memecahkan sisa cecair seperti urea, peluh, darah dan sebagainya kepada oksigen sekali gus membentuk air semula jadi.

Aras pH air juga dikekalkan pada tahap neutral dan suhu dikawal pada sekitar 30 darjah selsius.

Sebagai langkah memastikan keselesaan pengunjung, sebelum merendamkan kaki di dalam kolam-kolam yang disediakan, setiap individu perlu mencuci kaki mereka di tempat yang dikhaskan.

Plaster juga disediakan agar pengunjung boleh menampal plaster pada luka di mana-mana bahagian kaki mereka.

Tuala kecil turut disediakan untuk mengeringkan kaki pengunjung selepas rawatan.

"Ikan-ikan ini secara umumnya adalah kakitangan kami dan kami juga mahu memastikan kesejahteraan mereka.

"Oleh yang demikian, ikan-ikan ini diberi makan cacing dan spirulina setiap hari untuk kesihatan dan diet mereka," kata Leong.

Untuk mendapatkan hasil yang efektif melalui rawatan spa ikan ini, digalakkan rawatan dilakukan dua kali seminggu dengan masa minimum 30 minit dan tidak lebih daripada sejam.

Spa ikan di Kenko selama setengah jam berharga RM38 untuk dewasa, RM19 untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun dan percuma bagi kanak-kanak di bawah umur 4 tahun. Selain itu, spa ikan seluruh badan juga ditawarkan di outlet Kenko di Pavilion pada harga RM108 untuk rawatan selama 30 minit.

Selain rawatan ini, Kenko juga menawarkan urutan kaki, tangan dan bahu serta refleksologi kaki signaturnya untuk pengunjung. Urutan refleksologi badan hanya ditawarkan di outlet Mid Valley.

♥ wif love qaseh ♥

Friday, December 11, 2009

♥ BERJIMBA TAHAP DEWA DEWI ♥

wau tengok n3 cam x ingat jerk kan exam der g 1 paper...
hehehehe

ala nk realise tension la,,,

ha kami p pulau owh island la...best sangat p merayap owh,,,
hehehehe
p 2 keto,,,semua 9 org,,,,
pagi tu p batu feringgi lu ala tempat thusnami tu r,,,,da tu merayap makan da lapar p makan kat tempat tomyum,,,herm sedap la,,,,org mkn nasi putih,dagin masak pedasn telur dadar sangat sedap owh.....
pas makan merayup kat queensbay lak 3 jum ade kat saner biler da petang lepak kat pantai seaget laktaw alih2 duk lepak2 ujan lak,,adoiyai,,,,,
but ujan kejap jerk,,,mujur r x lama taw,,,
pas pada tu kai gerak lak p tapak pesta pulau pinang wa memang gilos la p saner,,,
best sangat ader kat pesta tu,ish2 x taw nak ckpcm ner r,,,hehehehe
3 thn duk penang ni first time datang pesta kecian nyer la,,,hehehehe....

so aper lagi layannnnn kan la gambar gedix kami2 nieyh,,,yang memang sentiasa senggal...huahuahua
♥ wif love qaseh ♥





::ni spa kaki tau...ikan duk makan kaki i u,,,::
::tadaaa::
::it me la ::
::kami semua::
::ditepi pantai yang indah::
::me an mira::
::wau::
::1,2,3, lompat::
::hurey::
::Pandang sana::




Monday, December 7, 2009

♥ study ♥


ni citer last week r da

*kiro cm basik la kan but nak cito gak,,,

last weekkan minggu study kan so i ngan member waheda a.k.a lemencellow

study r kat library seberang jaya ok la study kat saner,cam aman jer x der sebarng gangguan law duk kat umh sengsorang kompem la i menhadap lappy ni jerw 24 jam kan so i decide study kat library,,dari kol 10 sampai la makn tengah hari dlm bih kurang kol 2 setengah blik n kuar makan sekali time duk stdy tu tgok paper ader iklan prosperety offer lunch our ko...

aper g laju jer kuar,,,,so petang tu melantak MCD la plak kat seberang jaya drive true tu....

ish sodap nye la raso nak p mkn lg,,,,

layanzzz kan je gambo nieyh,,,

♥ wif love qaseh ♥








Thursday, December 3, 2009

♥ teeeettttt ♥

asal lak tajuk n3 cam tue ek,,

*ish2 ape la story nyer dak qaseh nieyh ekkk.....

hehehe

uol nak taw x...*law x nak taw pun i nak g taw gak huhuhu

jus hari selasa ritu jer u i ader kelas selebih nya minggu ni da x der kelas so yang len duk umah sambil stdy la u,,,,,b4 g kelas tu u nak taw x i wat per kat rumah sengsorang,,,,

ha,,,saspentot jew nieyh,,,,,

ni kejer ak sengsorang kat umah b4 p kelas,,,,

yer r dak2 umah x blik g so seminggu rumah ini i yang punya hehehehe

eh larik lak,,,ni kijo i u,,,,,
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

tadaaaaa.....

i make over muka i lorh,,,hehehehe amacam????

k x?????

ader cam clown x????
huhuhu,,,,teeeetttt

♥ wif love qaseh

Wednesday, December 2, 2009

♥ exam ♥

hari isnin nieyh bermula la pertempuran aku yang terakhir,,,,

7 dec subject production

9 dec International marketing

15 dec insurance

sangat takot owh,,,sekarg ni nk bertafakur ngan bebuku lu,,,

16 dec nieyh da blik kampung halamn dan

bermula operasi baru iaitu
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


mencari kerja,,,,

*kawan2 blog law ader kejer kosong impom kiter ek*


♥ wif love qaseh ♥

Tuesday, December 1, 2009

♥ DISEMBER ♥

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik

♥ wif love qaseh ♥