♥ Followers ♥

Tuesday, December 28, 2010

♥ tempat kjer sayer ♥

salam kengkawan,,,
hai tinggal beberaper hari lagi nak new year kan,,,,
da dekat setengah tahun gak lak berader kat langkawi ni,,,
x sangker lip lap lip lap da nk hbis thn 2010....

uit da ngarot nyer,,,

kiter nk fromosik tempat kjer kiter ni haha....
kiter ni admin kat spa...
ala alun2 spa,,,
law mai langkawi tanyer kat maner alun2 spa kompem orang taw,,,most fofuler la spa tempat i kjer ni,,,,

meyh ni kasik jaja ket pix eyh....








t owng sambung jaja g eyh...

♥ wif love qaseh ♥

Friday, December 17, 2010

♥ tentang cik Qaseh ♥


bulat nye mater yuuuuu ♥

aksi x beraper nk comey

Nama: Masdila Binti Ab Razak

Umur: 25 Tahun (30 Augustuse 1985)

Nama Timangan: Kakyong >tu family panggil<, mazz >tu kawan pgil<, Qaseh >kawan blog<

Asal: Pahang lol....♥

tentang Diri Masdilla yang korang x taw lagi kot:

seorang anak tunggal perempuan,,♥ >manjer terlebey<
seorang yang selalu happy >sedey jap jerk ,pas tu bley gelak blik<
seorang yang sangat giler kan ijow
seorang yang sangat la peramah >x taw malu kot< huhuhuhu
seorang yang sangat suka memasak >cz tu badan babam dowwww<.....♥
seorang yang sangat takutkan frog >gelik<
seorang yang masih single mingle >fromosik<

aper lagi nak mengarot eyh,,,♥
da la tu jer kot ♥
ader masa t ngarot lain lagi eyh



♥ wif love qaseh ♥

Thursday, December 16, 2010

♥ love tag from kak G ♥

wah lama nyer kiter x ditag,,,,tp tag kali n len ckit lol,,,juz tag amik award jerk,,,

thnk kak g,,,,kiter da amik taw
<
<
<
<
<
<
<




♥ wif love qaseh ♥

Monday, December 6, 2010

♥ impian telah menjadi nyata ♥

salam uol,,,,

salam december,,,tinggal beraper hari jerk lagi 2010 akan tinggal kan kiter,,,

waaaaa,,,usia pun akan menigkat....
so bermakna thn depan umo i 26 thn dah,,,,,
x mawwww....

uit da larik tajuk nieyh,,,,

ni b4 ni kan kiter ader ckp n3 law jadi kenyataan....

kiter da beli hp ni,,,,
hehehehehe tu la kan,,,,




ha puas pun dapat aper yang diinginkan,,,so kumpul wet blik nk beli benda len ni,,,aper yer,,,hehehehehe,,,,
♥ wif love qaseh ♥

Friday, November 19, 2010

♥ Meet Baki Zainal ♥

salam uol sekalian,,,,,

lama nyer teman ni x berblog yer,,,

hahahahhaahaha
ateer dok blogwalking jerk,,,,,blog sendirik da bersawang doh

tajuk N3 tu ,,,wah,,,,btl ker,,,,hahahahahhaha

herm i jumpa dia masuk kedai i kjer ni uol,,,siap sembang2 lagi,,,
nice guy,,,siap salam introduce name bagai g u,,,my name baki zainal,,,nice to meet you,,,wallah terbaik u,,,hahahaha,,,poyo disitu,,,,,

tangan cm perempuan lembot,,,kalah tangan mak ni kasor da roper dawai jerk,,,hahahahah

mak wat muka x malu tgor dyer,,,,
hahahha,,,fedulik la kan da dyer masuk tpt kiter so tegur la u ni cm knl jerk,,,,seeee memang la x malu i ni kan,,,,hahahahha then dyer pun citer la dyer ader shoting kat langkawi ni hah,,,,,

tu jerk la nk story nyer supayer blog ni x bersawang banyok sangat.....









♥ wif love qaseh ♥

Saturday, November 6, 2010

♥ mengantor haji sambil berjalan♥

salam hai uol sekalian,,,cmat petang eyh,,,,,
rasa lak tetiber nk berblog petang ni,,,

sekarg ni kebizian lol,,,sangt2 bizi owh,,,
sebenarnyer nk citer pasal kiter ct 5 hari ritu,,,

ala g ngantor tok kiter p haji,,,,

rasa nyer layang gambor la eh,,,,





pas pada antr tok n tok wan tu per g operasi kiter org merayap penang la

lokasi yang ditujui ialah:














batu feringgi <-----(lokasi masa bljar lu,,,mengamit kenangan tol masa p cni)










itu jer la kegiatan nyer pas ngantor,,,

niat nk mandi tp baju lak x bawak kan so amix pix jer la,,

♥ wif love qaseh ♥

Wednesday, October 27, 2010

♥ sodap ner ♥

salam uolsssss......

nk g taw ni mazz akan bercuti selam 4 hari,,,makner kater nyer x der lan3 baru yerk,,,pesbuk pun senyp la kejap...

aik da larik tajuk la plok,,,

heheheheee

aper ker nyer yang sodap tu yer,,,,
ni hah teringgin ler nk mkn banana sepelit ni,,,




ader saper2 nk banjer ker,,,,

♥ wif love qaseh ♥

Tuesday, October 26, 2010

♥ font new look ♥




salam kawan2,,,tgok blog kiter rini tulisan dah len kan,,,hehehehe
kiter ader jumpa satu blog ni ader bg tutorial pasal nk wat font tu,,,tp sikit nyer mandom 3 hari wat x jadik
last2 akk tu tolong kite wat...

akk tu da g taw kiter da wat 80% jadik tp sebab da blur akk tu nk tolong la wat kan,,,hehehehe
timer kasih taw kak farah,,,,

nanti mazz pos sokelat dr langkawei yer kak....
♥ wif love qaseh ♥

Sunday, October 17, 2010

♥ DSLR alan menjadi nyatooo♥

salam...

haish,,,tgok org ader DSLR -digital single-lens reflex- ni cam teringgin la plok,,syok naaa dpt bergambor pkai camere godang ni,,,

pic pun sangat la santek eyh,,,biler la dapat merasa ni...

tgok la gaji next month kerw...hahahaha

NIKON:

4040kit + 4GB + beg + tripod + screen protector = RM1580

NIKON

D60kit + 2GB + beg + tripod = RM1950


CANON

1000dkit + 4GB + beg + tripod + dry box = RM1950

SONY A200W

A200 twin lens + 2gb + beg = RM1900


_________________
♥ wif love qaseh ♥

Sunday, October 10, 2010

♥ potong lah♥



Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.
♥ wif love qaseh ♥

Wednesday, October 6, 2010

♥ jatuh cinta♥

salam kawan2...

wah tgok title blog rini perh,,,,,saper telah jatuh cinta,,,,saper g saya telah jatuh cinta,,,but bukan jatuh cinta yang tu taw,,,tp nyer.....












































lagu dyer yang tu la INSHA ALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame



Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way


♥ wif love qaseh ♥

Tuesday, October 5, 2010

♥ terbang ♥

salam kawan2 sekalian,,,,,

saya rasa la kan mood saya terbang pg mana x taw la,,,

nk berblog ni mak aih,,

rase nyer cm x sanggup jerk nk membiarkan blog ni bersawang
tp tu ler mood nk berblog tu ater da terobang p maner idok ler nyer tahu<----ckp perok boleh roper itu,,,hehehehe.....

wat mase sekarg ni rajin nk bc blog owang len sambil tinggal komen jerk,,,,,



♥ wif love qaseh ♥

Wednesday, September 29, 2010

♥ share is caring♥




Inilah fesyen bertudung zaman sekarang yang anda banggakan/orang sekeliling anda banggakan!!!
Isu yang saya hendak fokuskan bukannya kepada wanita yang tidak menutup auratnya(tidak memakai tudung) kerana isu tersebut kita sudah pun tahu apakah hukuman di akhirat kelak kepada manusia yang tidak menutup aurat apatah lagi sengaja mendedahkan aurat TETAPI isu yang saya hendak kaitkan disini ialah ISU PEMAKAIAN Tudung Rahib Kristian=Tudung Di Akhir Zaman=Tudung Wanita Moden.

Sejarah pemakaian tudung ini sebenarnya bermula berkurun lamanya. Pada zaman Judeo-Kristian membuktikan pemakaian tudung yang biasanya dipakai oleh rahib wanita mereka.Cuba anda perhatikan pemakaian rahib wanita? Mereka memakai tudung tetapi tidak menutup dada, tetapi tudungnya labuh ke belakang. Oleh itu apabila kedatangan Islam,setiap wanita diperintahkan Allah S.W.T untuk melabuhkan tudung kepala mereka menutupi bahagian dada. Melalui cara ini ia dapat dibezakan antara rahib wanita dan juga Wanita Islam yang terlalu istimewa pemakaian tudung. Menurut hadis yang diriwayatkan Bukhari, Aisyah radiallahuanha menceritakan kisah ketika Surah An Nur ayat 31 diturunkan di Madinah wanita mukmin Ansar dan Muhajirin terus melaksanakan perintah ini serta-merta tanpa banyak soal dengan mencari apa sahaja kain di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah perintahkan. Tanpa mempertikai apa-apa.


Hadis nabi :"barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka" – riwayat Abu Daud.
♥ wif love qaseh ♥