♥ Followers ♥

Wednesday, October 27, 2010

♥ sodap ner ♥

salam uolsssss......

nk g taw ni mazz akan bercuti selam 4 hari,,,makner kater nyer x der lan3 baru yerk,,,pesbuk pun senyp la kejap...

aik da larik tajuk la plok,,,

heheheheee

aper ker nyer yang sodap tu yer,,,,
ni hah teringgin ler nk mkn banana sepelit ni,,,




ader saper2 nk banjer ker,,,,

♥ wif love qaseh ♥

Tuesday, October 26, 2010

♥ font new look ♥




salam kawan2,,,tgok blog kiter rini tulisan dah len kan,,,hehehehe
kiter ader jumpa satu blog ni ader bg tutorial pasal nk wat font tu,,,tp sikit nyer mandom 3 hari wat x jadik
last2 akk tu tolong kite wat...

akk tu da g taw kiter da wat 80% jadik tp sebab da blur akk tu nk tolong la wat kan,,,hehehehe
timer kasih taw kak farah,,,,

nanti mazz pos sokelat dr langkawei yer kak....
♥ wif love qaseh ♥

Sunday, October 17, 2010

♥ DSLR alan menjadi nyatooo♥

salam...

haish,,,tgok org ader DSLR -digital single-lens reflex- ni cam teringgin la plok,,syok naaa dpt bergambor pkai camere godang ni,,,

pic pun sangat la santek eyh,,,biler la dapat merasa ni...

tgok la gaji next month kerw...hahahaha

NIKON:

4040kit + 4GB + beg + tripod + screen protector = RM1580

NIKON

D60kit + 2GB + beg + tripod = RM1950


CANON

1000dkit + 4GB + beg + tripod + dry box = RM1950

SONY A200W

A200 twin lens + 2gb + beg = RM1900


_________________
♥ wif love qaseh ♥

Sunday, October 10, 2010

♥ potong lah♥



Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.
♥ wif love qaseh ♥

Wednesday, October 6, 2010

♥ jatuh cinta♥

salam kawan2...

wah tgok title blog rini perh,,,,,saper telah jatuh cinta,,,,saper g saya telah jatuh cinta,,,but bukan jatuh cinta yang tu taw,,,tp nyer.....












































lagu dyer yang tu la INSHA ALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame



Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way


♥ wif love qaseh ♥

Tuesday, October 5, 2010

♥ terbang ♥

salam kawan2 sekalian,,,,,

saya rasa la kan mood saya terbang pg mana x taw la,,,

nk berblog ni mak aih,,

rase nyer cm x sanggup jerk nk membiarkan blog ni bersawang
tp tu ler mood nk berblog tu ater da terobang p maner idok ler nyer tahu<----ckp perok boleh roper itu,,,hehehehe.....

wat mase sekarg ni rajin nk bc blog owang len sambil tinggal komen jerk,,,,,



♥ wif love qaseh ♥